Amrock

Vissza a kezdő oldalra

 

 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

Származás:

USA

Súly kakas 3-4 kg
  tojó 2,5-3 kg

Gyűrűméret kakas 22 mm
  tojó 20 mm

A tenyésztojás minimális tömege 58 g

A tojás színe barnától-barnássárgáig

Rövid leírás:

Az Amrock nagyon nyugodt barátságos tyúk. Ha elővigyázatosan, körültekintően bánunk vele nagyon szelíddé válhat. Nem mutat túl nagy hajlandóságot a repülésre, ezért kertben is jól tartható, anélkül, hogy túl magas kerítést vagy sövényt építenénk. A tojók arról nevezetesek, hogy jelentős mennyiségű viszonylag nagy barna tojásokat tojnak. Durva viselkedés ritka, ez csak a tojók csoportjára lehet jellemző. A csibék gyorsan nőnek, hamar elérik a nemi érettségüket. A tojók lába a tojásrakási periódus kezdetén mélysárga. Ez a szín, azonban, ha jó tojó tyúkról van szó majdnem teljesen kifehéredhet. A tojóidőszak után ill. tollváltás után ismét sárga.

Története:

Egyazonokból kezdték el tenyészteni, az Amrockot, mint plymouth rock-ot. Mindkét tyúkot ugyanannak a fajtának egy-egy variánsaként értékelik, úgy, mintha ugyanannak a fajnak két változata lenne: egyik a plymouth rock, amelyet korábban kiállításokra fejlesztettek, a másik az Amrock, amelyet haszonállatként tartottak. Az Amrock esetében a külső tulajdonságok kezdetben sokáig mellékszerepet játszottak; csak az 50es években vált igazán kedvelté. Akkoriban keletkeztek olyan tojóhibridek, amelyek az ipari termelés igényeinek jobban megfeleltek, így lett ez a faj kedvelt baromfifaj.

Sajátosság:

Az Amrock igazán nagyméretű olyan baromfi, amely a háromésfél kg-ot is elérheti. Az alakja megfelel egy harangformának; a tyúkok hát-, és farokvonala a nyakával együtt olyan folyamatos vonalat képez, amely távolról olyan középkori bronzharangokra emlékeztetnek bennünket, amelyek csak a régi templomtornyokban találhatóak. A közepesen hosszú hátvonal átível egyenesen a farokkontúrvonalába. A farok szélesen terül el, majdnem teljesen feszes, így középmagasan viseli. A mellkas magas és erősen domború. A fejét egy taraj és vörös füllebenyek díszítik. A szem írisze narancsos vörös. Az Amrock közepesmagas állású és csupasz lábai vannak.

Színek:

A jellemző tipikus csíkos minta csalhatatlan egyedisége a fajnak. A kakasoknál a fekete-fehér sávok kb. azonos szélesek, míg a tyúkoknál a feketecsíkok dupla olyan szélesek, mint a fehérek. Ennek oka a nemhez köthető örökítő tényezőkben van. A csibékre nemi dikromatizmus jellemző, ami azt jelenti, hogy a csibe neme nagyon korán a színezete és mintázata alapján megkülönböztethető. A nőnemű csibék feje jelentősen sötétebb, mint hím társaiké.

 

Forrás: Merítve a szakirodalomból, és saját tapasztalatokkal kiegészítve.

Vissza a kezdő oldalra