Bielefeldi karvalyszínű

Vissza a kezdő oldalra

 

 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

Származás:

Németország

Súly kakas 3-4 kg
  tojó 2,5-3,25 kg

Gyűrűméret kakas 22 mm
  tojó 20 mm

A tenyésztojás minimális tömege minimum 60 g

A tojás színe barna

Rövid leírás:

Gyorsan növekedő, karvalyszínű tyúk figyelemre méltó tojáshozammal. A barna  nagyméretű tojások, igen kedveltek. Az időjárásnak ellenálló, szabadon jól tartható fajta. A naposcsibe neme jól látható, pihetollazata:  Kakas: okkersárga világosbarna hátcsíkkal, és a fején fehér karvalyfolttal. Tyúk: világosbarna, telt sötétbarna hátcsíkkal, továbbá kicsi karvalyfolttal a fején.

Története:

1979-ben a Hannoveri kiállításon mutatták be először ezt a fajtá, ést azt követően 1980-ban ismerték el. A Fajta tenyésztési célja a jó növekedés, időjárással szembeni ellenálló képesség, kitünő tojás hozam, nagy méretű, barnahéjú tojásokkal. Jó tulajdonságai miatt egyre népszerűbb, és elterjedtebb lett napjainkban.

Sajátosság:

A nagy fajtákhoz tartozik. Hosszú hátú, mély állású, formája hengerszerűen elnyúló.A tollakkal jól benőtt nyak enyhén íves. Széles vállai mögött a hátvonal a kakas telt nyeregtollazatába fut.A faroktartás mind két nemnél tompaszögű. A kakas farkát jellegzetessé teszik a széles kormánytollak, és a közepesen hosszú sarlótollak. A mellrész mély és széles, jól lekerekített, kissé előre domborodó. A hasrész telt, és kiugró. A szárnyak tőben kissé domborúak, zártan és szorosan simulnak a testhez. Fej: Egyszerű fűrész taraj, ami nem elfekvő zászlajú, közepesen hosszú ovális állebenyek, piros füllebenyek, narancssárga szemek, sárgás szaruszínű csőr. A  lábak sárgák.

Színek:

Karvalyszínű

KAKAS: Nyak- és nyeregtollazat, felső hát, vállak és szárnyfedőtollak telt vörösessárga, világosszürke karvalyozással. Enyhe szürke tónus a hátban engedélyezett. A karevezők szürke-fehér-sárgásbarna karvalyozottak. A mell és a has világosabb karvalyozottsággal a sárgától az enyhe vörösig terjed, az enyhe szürke árnyalat nem hiba. A farok szürke karvalyozott, barna árnyalat engedélyezett.

TYÚK: Valamennyivel világosabb rozsdás-fogolyszínű köpenytollazat pelyhes karvalyrajzolattal, melyek a szárnyfedőkön világos foltokként felléphetnek. A nyaktollazat aranyszínű szárcsíkokkal, melyek az alig látható világosszürke karvalyozottság miatt megtörnek. A mell színe vöröses sárga. A sárgás flitter a köpenytollazatban nem hiba.

Képek a 2015-évi tenyészállományról