Brahma

Vissza a kezdő oldalra

 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

Származás:

India

Súly kakas 3,5-5 kg
  tojó 3-4.5 kg

Gyűrűméret kakas 28 mm
  tojó 24 mm

A tenyésztojás minimális tömege 53 g

A tojás színe sárgásbarna-vörösessárga

Rövid leírás:

Értékes kiállítási állat, de tojás és hús hozama is kiváló. Gyorsan és gond nélkül felnől. Kimondottan szelíd , nyugodt fajta, ezért nem túl nagy kifutóban is jól érzi magát.

Története:

A hazája India Assam tartományában valószínűleg a Brahmaputra folyó mellett lelhető, amelyről a nevét kapta. Az első világos Brahma 1852-ben érkezett Angliába. 1853-ban érkeznek a sötét színű Brahmák Amerikából Angliába. Az első Brahmák Németországba a 19. század ötvenes éveiben érkeznek Geisse amerikai konzulon keresztül Philadelphiából Nürnbergbe.

Sajátosság:

Fejforma: Kicsi, széles, erősen domború, a szem fölött előugró széles boltozatban, jól és jelentősen a nyakszirtben végződve. Csőr: Rövid, erős, sárga, azonban gyakran sötét színű a kezdete és a csúcsa (kék és fekete).Szemek: Mélyen fekvő, jelentősen előreugró narancsvörös és szem barna. Taréj: Borsótaréj, kicsi, szilárdan felülő, háromsoros és koronák nélkül. Fülcimpa: Hosszúkás, finom szövetű és vörös. Áll lebeny: Kicsi, jól kerekített és finom szövetű, mint egy degeszre evett állati pocak. Arc: Kevésbé vagy egyáltalán nincs tollazata, vörös színű. Nyak: Közepesen hosszú a fej hátsó részétől a törzsig kissé ívelt és tollal gazdagon borított, kissé hátraszegve tartja. Begy és mellrész: Széles, telt és kerek. Törzsrész: Széles, mély, rejtett, vízszintesen tartja. Has (mell alsó rész): Széles és telt, gazdagon borítva tollal. Hát: A nagyon széles és jól gömbölyített váll folytatásaként, tollal gazdagon borított nyeregrész következik, amely enyhén lejt, a felső sarló felső íve képezi a legmagasabb pontot, amely egy kiszélesedett farok csúcsa is egyben, valamint a hát-farok törés mentesen ívelt vonal legmagasabb része. Szárnyak: Rövidek, azonban erősek. Farok: Rövid, valamivel hosszabb a Cochin farkánál, jól kialakult sarlók záródnak egymásra. Combok: Közepesnél hosszabb, teljesen borítva tollal, egész finom pehelyszerű zászlókkal. Lábak: A középső és külső oldalsó rész lábtollazattal erősen fedett, erős csontozatú telt sárga lábak, jó tollazattal. A színek a fő színekkel függnek össze.

A tyúk alacsonyabb állású a kakasnál, rövidebb nyakkal és mélyebben hordott mellel, amely jobban kinyomott és zártabb, a tollrészletek a nyergen a comb mögött jobban kidomborodik, mint a kakasnál, a hát-farok vonalának a legmagasabb része itt a vezértoll, azonban Chochin- far nélkül..

Színek:

Fehér-fekete columbia (Világos), Sárga-fekete columbia, Ezüstszínű szalagozott, Fogolyszínű szalagozott, Fekete, Kék