Dzsinka Bolgár bóbitás

Vissza a kezdő oldalra

 

 

 

 

Származás:

Bulgária

Súly kakas 0,75-0,95 kg
  tojó 0,60-0,80 kg

Gyűrűméret kakas 16 mm
  tojó 15 mm

A tenyésztojás minimális tömege 30 g

A tojás színe fehértől-barnáig

Rövid leírás:

Kis testû, barátságos, mozgékony törpetyúk, rövid, széles,minden irányban gömbölyded alakkal, büszke tartással, majdnem középmagas állással, lábtollazattal. A fejet középnagy bóbita díszíti.

Története:

A valódi törpe (õstörpe) fajták egyikét észak nyugat Bulgária területein tenyésztették ki, elsõsorban Vidin és Beregovo térségében lettek igazán népszerûvé. A Duna vonalát követve Silistra, Ruse, Dobrics körzetekben ezt beregovoi törpének nevezték el, mivel a „Dzhinka” a népnyelven a törpét jelenti. A meghatározó küllemi jegyek a 20. század második felében kerültek rögzítésre, addíg az irányítatlan válogatás (szelekció), mely a tenyésztõk, tartók körében más és más ízlés szerint történt a törpék igen nagy változatosságát és különbözõségét eredményezte. A konszolidációjuk vagyis egységesítésük több évvel korábban megkezdõdött és tart még napjainkban is. Bulgáriában a 20.század második felében helyi törpe tyúkok, törpe bóbitások és porcelán színû lábtollas törpék keresztezésével alakították ki és fajtává rögzítették.

Sajátosság:

Jellegzetességük a fejdísz, mely egy jól fejlett kerek toll labda, az egysoros taréj és a fejlett lábtollazat, mely minden esetben erõs sarkantyú tollakkal jár együtt. A tollazat színe meglehetõsen sokféle, de dominálnak a porcelánszínûek változatai. A tyúkok 5,5-6 hónapos korukban kezdik meg a tojásrakást, amely azonban nem túl bõséges, mintegy évi 100-120 darabra tehetõ. (Lukanov személyes megfigyelései szerint.) A baromfifajta leginkább dekoratív külleméért kedvelt, bár rendkívül igénytelen, szívós és ellenálló, mind emellett kiváló költõ. A kakas fajtajegyei:Törzs:széles, viszonylag rövid. Nyak: erõs, kissé hátrahajlott, gazdag nyaktollazattal. A nyak hátsó éle sörény szerûen felborzolt. Hát: széles, rövid, enyhén lejtõs.Váll:széles, jól lekerekített. Szárny: közép hosszú, enyhén leeresztve tartott, a szárny alsó vonala párhuzamos a comb sarkantyútollaival. Nyereg: telt, széles, az átmenetben jól gömbölyített. farok: közép hosszú, széles alapból induló, enyhén legyezõszerû, gazdagon tollazott. A szablya alakú fõ sarlótollak szélesek és a vezértollak fölé magasodnak, mintegy 4 centiméterrel túlnövik azokat. Az idõsebb kakasok esetében ezek rövidebbek. Mell: telt, széles és jól lekerekített. Has: nem túl telt és nem túl széles, a szárnyak takarják.fej:közepes éretû. Arc: piros, finom szövetû. Taréj: egyszerû, felálló, közepes méretû, hátrafelé emelkedõ, egyenletes, 4-6 cakkal, melyek nem túl mélyen bevágottak. A taréjzászlót a bóbita takarja. A tyúk fajtajegyei: az ivari bélyegek kivételével, a kakaséval megegyezõk, teste azonban még kerekebb és még masszívabb. Nagyon széles és telt mellû. A tömör golyóformájú teli bóbita kerek és nem túl hegyes végû (tompa) tollakból áll.Súlyos hibák: nagy test, hosszú vagy szögletes forma, túl magas vagy túl alacsony állás, alacsony farok tartás, hiányzó vagy nagyon silány sarkantyútollak, a kakas túl nagy és kerek bóbitája, a tyúkok fejletlen kis bóbitája, fehér füllebeny, a kakas dõlt taréja.

Színek:

Fekete-fehér tarka, vörösbarna-fehér tarka, vörös arany-fehér tarka, sokszínű

 

Ez a fajtaleírás a Galamb és Kisállat magazin cikkéből lett kiemelve ! Köszönet az engedélyért!

A teljes cikket itt olvashatja.

 

Vissza a kezdő oldalra