Kraienköppe

Vissza a kezdő oldalra

 

 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

Származás:

Hollandia

Súly kakas 2,5-3kg
  tojó 1,75-2,5 kg

Gyűrűméret kakas 20 mm
  tojó 18 mm

A tenyésztojás minimális tömege 55 g

A tojás színe fehér-világossárga

Rövid leírás:

Élénk vérmérsékletű, harcos tipusú, de egyúttal gazdasági fajta. Jó téli tojásrakó, és kiválóan  hízlalható. Előnyös , hogy koránérő, szívós, és nagy ellenáló képességű. Büszke tartása, és szépsége elragadó.

Története:

Hollandiában a kraienköppét "twentse grijzen" néven nevezik, amit a keleti tartományról kapott. 1855 környékén kereztezték a belga, a maláj harcos, és a parlagi tyúkot, hogy a viadalokra egy nagyon erős de mozgékony kakast kapjanak. Az új harcost "Biethauner és Bijhoenders- nek" nevezték el a német-holland határvidéken. Később a kraienköppe nevet a varjú formájú fejéről kapta.

A fajta létrehozóinak a Lezonder testvérek számítanak, akik 1892-ben mutatták be az első kitenyésztett egyedeket. A német Westfalen, és Hannover tartományban a századforduló után terjedt el nagyon ez a fajta. A tenyésztés központja a Bentheim grófság volt. 1925-ben mutatták be először német kiállításon.

Sajátosság:

Erős felépítésű, széles, egyenes hátú. Farktolla közepes nagyságú. Melltájéka széles, telt, jól fejlett. Szárnya hosszú, enyhén nyitott, hegye a nyeregtollak alatt van. Feje rövid, széles, gömbölyded. Arca piros, tollmentes. Szemek élénkek, tüzesek, mélyen ülők. Csőre rövid, erős, sárga. taraja „dudoros” típusú, Füllebenye kicsi, piros. Toroklebenye nagyon rövid. Nyaka közepes méretű a testhez képest, erős felépítésű, bőséges tollazattal. Combjai izmosak, a csüd karcsú, és lábai sárgák.

Színek:

Ezüstnyakú, aranynyakú, narancsnyakú.

Képek a 2015-évi tenyészállományról