Leghorn

Vissza a kezdő oldalra

 

 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

 

Származás:

Olaszország

Súly kakas 2-2,7kg
  tojó 1,7-2,2 kg

Gyűrűméret kakas 18 mm
  tojó 16 mm

A tenyésztojás minimális tömege 55 g

A tojás színe fehér

Rövid leírás:

A huszadik század 50-es, 60-as éveinek legkedveltebb fajtája volt, elsősorban kiváló tojóképességük mitat. A tyúkok évente mintegy 200 db tojást tojnak, ami ennyi idő alatt tekintélyes mennyiség. Mindenekelőtt a kereskedelmi szektor hasznosította ezt a fajtát, mint haszonállatot. Később a leghorn egyre inkább az állatkiállítások résztvevője lett. Ettől kezdve ez a faj hozzájárult a különféle tojó-hibridek keletkezéséhez. Habár nemesítéssel különböző fajtáit hozták létre, még ma is olyan kitűnő tojótyúk, amely télen sem szakítja meg ezt a fontos tevékenységét. Tojásainak héja fehér.  A leghornok élénkek, gyorsan fejlődnek és koránérők. Tarthatjuk szabadon vagy bekerítve. Ha elővigyázatosan bánunk velük nagyon szelídekké válnak, de különben nem túl kezesek.

Története:

A leghorn típusú baromfi az olasz livorno fajtából származik. Mivel ez a fajta jó tojófajtaként vált ismerté sok országban elterjedt, így a majdnem azonos kiindulásból a különböző országokban eltérő változatai jöttek létre.

Sajátosság:

A leghorn-tyúk különböző típusait tenyésztik, úgy hogy köztük jelentős különbségek vannak. Ennek ellenére vannak egyező tulajdonságaik, így mindegyikük a jól kezelhető tanyasi tyúk kategóriába esik. A tyúk tartásának különbsége a farok formájával áll összefüggésben. A holland-német változatnak nagy teljes farktollazata van, amit egészen mélyen visel nem túl peckesen. Az amerikai tenyészet tyúkjainak ugyanolyan magasan van a farktollazata, mint a holland típusúaknak, ellenben ez utóbbival mindig peckesen áll. Erre a kitenyésztett típusra nagyon dús farktollazat jellemző.Az angol fajtájánál a farok egészen lent található és szinte teljesen összekulcsolva. Ennek a típusnak hosszabb lábai vannak, ezáltal mindig egyenesebben tartja magát, ezenkívül óriási taraja és nagyon hosszú toroklebenye van. A tyúkok taraja oldalra dől. A nagy taraj hátránya, hogy a tojóknál oldalra lehajlik. Valamennyi leghorn típusú tyúknak fehér füllebenye van és sárgaszínű lábai. A szem szivárványhártyája narancsvörös. A német-hollandi baromfinál rózsaszín színű tarajúak is vannak. Ez a taraj viszonylag széles, hátrafelé mutató tüskében végződik.

Egyéb különleges tulajdonságaik:

Németországban fekete-fehérpettyes leghornok is vannak. Ezek az Ancontyúkokkal mutatnak megegyező jegyeket. Mivel ez utóbbi nagyon hasonló a leghornnal, ezért az Ancon fajtát Németországban nem ismerik el külön fajként. Más országok pl.Hollandia ezzel szemben habár elismeri az Anconát, azonban nem a leghorn egy változataként. Az ú.n. Exchequer-változat fekete-fehér pöttyös egyedekből áll. Ez a színváltozat az angol és a németalföldi változatoknál fordul elő, de a színeloszlás tekintetében vannak különbségek. A németalföldi változat néhány jellemző tulajdonságában inkább az angol változathoz hasonlít, (a tarajformája és a testfelépítés tekintve), ennélfogva gyakran külön tenyésztik.

Színek:

Minden típusnál más és más színek lehetnek, ezenkívül területenként is vannak eltérések, de csak az engedélyezett színekben. Minden kitenyésztett formáját az eltérő színváltozat ellenére ugyanahhoz a leghorn fajthoz tartozónak tartják. Ez alól csak német-holland tenyészet kivétel, amelynek egyedeit a különböző országokban nem leghornnak, hanem itáliai tyúktípusnak neveznek, (azaz Italiener Németországban; Italiana Spanyol-, és Olaszországban és Italienne Franciaországban) utalva a fajta származására. A pompás farktollazatú amerikai változat van fehérszínben (standardszín), feketében, pirosban, van fogolyszínű, barnás és ezüstös árnyalatban is. A legtöbb országban azonban csak a fehéret ismerik el. A németalföldi fajta a következő színekben fordul elő: fehér, fekete, narancs, kék, vörös, fogolyszínű, van ezüstös, szürkéskék, aranysárga, barna, kakukkszínű, fogolyszínű aranyos flitterel, ezüstös fogolyszínű ezüst flitterrel, vörös nyerges kék-fogolyszínű, fekete szegélyes arany, kékkel szegélyes arany, fehérrel szegélyezett arany, vörös-nyerges- fehér, sávozott, porcelán színű, sárga-fekete columbia, sárga-kék columbia, ezüstszínű és ivart jelző színű. A feltűnő fejdísszel rendelkező angol fajta nemcsak az összes ország által elismert fehérben létezik, Nagy-Britanniában más pl. fekete, narancs, kék, fogolyszínben, kék-fogolyszínben, vörös és fekete árnyalattal is tenyésztik és állítják ki.

 

Forrás: Merítve a szakirodalomból, és saját tapasztalatokkal kiegészítve.

Vissza a kezdő oldalra