Marans

Vissza a kezdő oldalra

 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

 

Származás:

Franciaország

Súly kakas 3,5-4 kg
  tojó 2,5-3 kg

Gyűrűméret kakas 22 mm
  tojó 20 mm

A tenyésztojás minimális tömege 60 g

A tojás színe sötétbarna-vörösbarna

Rövid leírás:

A marans tyúk igen erős fajta, amelynek különleges jellegzetessége  a sötétbarna, vöröses barna tojása. Kettős hasznosítású fajta, a csibék kiváló növekedési eréjjel rendelkeznek.

Különleges színű tojása mellett az éves tojáshozama is kiemelkedő. Ősi parlagi fajtaként, kiválóan hasznosítják a nagy szabadkifutk álltal biztosított zöld legelőt.

Története:

A marans elnevezésű fajta a huszadik század elejéről származik egy Marans nevű francia halászfaluból. Elsősorban tojótyúknak tenyésztették. Elődei nem pontosan ismertek, de feltehetőleg a faveroll (német lazactyúk)és a Croad Langschan fajtákhoz tartoznak.

Sajátosság:

A Francia Mezőgazdasági Minisztérium hivatalos bejelentése szerint a marans tojásai nem lesznek szalmonellásak. Ennek oka feltehetőleg összehasonlítva más fajták tojásaival az, hogy a marans tojáshéja finompórusú és a tojáshártya pedig közepesen áteresztő. Termelőként a megtakarításra koncentrálva, a marans külsejét vizsgálva, megállapítjuk sok úgynevezett tojófajtához képest más színű a lába, érdekes formájú a taraja, és gyenge a mintázata, és nem nehéz észben tartani azt a tulajdonságát, hogy a marans sötétbarna tojást tud rakni. Nagyon nehéz a szaporulatban is a kívánt fehérszínű lábakat kitenyészteni. Ez a gén ugyanis a nemi kromoszómához kapcsolódik, így sokkal könnyebb fehérlábú kakasokat, mint szép rézvörös tyúkokat tenyészteni. A probléma megoldása egy nagyon világos pehely tollazatú tenyészkakas, amelynek tollazata mindenekelőtt a nyereg tájékon fehér. A réz-fekete és ezüst kakukk színű marans mellett az arany kakukk színű marans tartozik a speciális maransokhoz. Az arany-fekete változat tulajdonképpen a réz-fekete színűnek egy variánsa, amely estén a fekete színt a kakukk mintázat helyettesíti. Az ezüst kakukknál ezüstfehér helyettesíti az aranyszínt. Mindkét színváltozat előnye abban van, hogy a világos színnel felváltott feketeszínű részek miatt a lábak szép fehérek.

Színek:

Rézvörös-fekete, kakukk színű, arany-, és ezüst kakukk mintázatú, kolumbia és tiszta fekete. Emellett Franciaországban ismeretes a „fauve” (bolondos) színváltozat, amit leginkább kendermagos színű piros beütéssel. Legkedveltebb a kakukk színű mellett a rézvörös-fekete színű. Ezutóbbi színváltozatnál a feketeszínű résznek matt árnyalatúnak kell lennie, szemben néhány olyan fajtával, ahol a feketének zöldes fényűnek kell lennie. Aranynyakú-fekete alfajnál a rézszínű részt arany helyettesíti.

 

Forrás: Merítve a szakirodalomból, és saját tapasztalatokkal kiegészítve.

Vissza a kezdő oldalra