Törpe kopasznyakú

Vissza a tenyésztojásokhoz

 

 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

Származás:

Németország

 

Súly kakas 0,8 kg
  tojó 0,7 kg

Gyűrűméret kakas 13 mm
  tojó 11 mm

A tenyésztojás minimális tömege 30 g

A tojás színe fehér

Rövid leírás:

A törpe kopasznyakú tyúkok nem tetszenek mindenkinek. Sok szemlélő csúnyának tartja őket; aki azonban a jó tojástermelő (évente átlagosan 120 tojás) törpetyúkot és a törpetyúkok közt egyedi fajtajellemzőt, a kopasznyakúságot kedveli, az biztosan örömét leli ebben a fajtában. Meg kell említenünk azt a tényt is, hogy sok véleménnyel szemben a törpe kopasznyakúak "csupasz" kinézetük ellenére igen ellenállóak, és időjárás-edzettek.

Története:

A kopasznyakú tyúkok törpésítését a 19. század végén kezdték. Az első kopasznyakú törpék K. Huth tenyészetéből kerültek a Frankfurt/Main-i országos baromfi kiállításra. Berlinben, pl. O. Marholdnál is keletkeztek már akkoriban a fajtába tartozó tipikus állatok. Nagy testű kopasznyakúakból és német törpetyúkokból olyan törzsek alakultak ki, melyek törpemérete, vitalitása és tojástermelése minden vonatkozásban kielégítő volt. R. Müller Meuselwitzben és M. Drexler Münchenben a húszas években tovább javította ezután a kopasznyakú típusát és a fajtajellemzőit. H. Meyer szerint ezeket a törpéket csak szűkebb körben kedvelték, és a "Harmadik Birodalomban" a Kisállattenyésztők Országos Szövetsége kizárta a fajtát a kiállításokról. 1937-ben azonban létezett még egy jelentős tenyészet B. Noacknál Zossenben, és 1945 után a megmaradt kicsi állományokból fenntartották és elszaporították a fajtát.

Sajátosság:

A törpe kopasznyakúaknál a legfeltűnőbb külső jellemző a kakas és a tojó kopasz, tollatlan nyaka. Oldalról nézve a nyak vonalának szép, lendületes ívben kell hátrafelé mennie. A nyakbőr lehetőleg élénkpiros legyen, ami azonban nem mindig érhető el minden színváltozatnál. A tojó nyakbőre is többnyire valamivel világosabb, mint a kakasé. A nemes állatok feje tollatlan, melle nagyon kicsi, a combja csak sávokban tollas. Kopasz nyaktájékuktól függetlenül a fajta képviselői erőteljes parlagi tyúkformát mutatnak, testük hosszúkás, henger alakú, hátuk enyhén lejt. A hát vonala a nyak töve mögött kissé kidomborodik. A hát a nyeregben szöglet nélkül megy át az enyhén megemelt, sarlótollakban gazdag kakasfarokba. Oldalról nézve az egész hátulsó résznek elég szélesnek kell lennie. A szárnyak szorosan testhez simulnak és felhúzva tartja őket az állat. A törpe kopasznyakúnak erős a combja, finom csontozatú és közepesen hosszú a lába, melynek színe a színváltozatoktól függően különböző. A kis egyszerű fűrésztaraj vagy a rózsataraj mögött - mindkét forma megengedett - pamacsszerű, de lapos tollazatot látunk, mely hátul hegyesen végződik. A fül- és a toroklebenyek élénkpirosak, a szem narancs piros legyen.

Színek:

fekete, fehér, karvalyszínű, fogolyszínű, vörös, ezüst-fekete foltos, kék, fodros ezüst-fekete, tarka

 

Forrás: Merítve a szakirodalomból, és saját tapasztalatokkal kiegészítve.

Képek a 2015-évi tenyészállományról