Törpe Lakenfeldi

Vissza a tenyésztojásokhoz

 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele  A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

Származás:

Németország

Súly kakas  0,8 kg
  tojó  0,7 kg

Gyűrűméret kakas  13 mm
  tojó  11 mm

A tenyésztojás minimális tömege  30 g

A tojás színe  fehér-sárgás

Rövid leírás:

A legtöbb tojó már az első évben 35 g-os tojásokat tojik. E törpe fajta tojójellege az éves teljesítményben is kifejezésre jut. A keltetési eredmények szinte mindig nagyon jók, a csibék felnevelése alig jár nehézségekkel. A törpe lakenfeldiek mozgékony, csinos állatok, melyek szabad kifutón sok táplálékot maguk keresnek meg. Emellett helyes bánásmód mellett bizalmasak maradnak, és mindig meglepnek intelligens kíváncsiságukkal.

Története:

Ennek a fajtának a keletkezéséről különféle elméletek születtek. Az egyik ilyen elmélet szerint a XVIII. század elején Utrecht közelében Lakervelt elnevezésű gazdaságban, (Meerker és Lexmond között) tenyésztették ki. Egy másik változat szerint Németország Vesztfáliai tarományában és Hollandiában egyidőben keletkezett. Elnevezését a hasonló mintázatú háziállatokról kapta épp úgy, mint pl. lakenfeldi szarvasmarha is.

Sajátosság:

A Lakenfeldi tyúk a hagyományos tyúkok fajtájához tartozik, légies, feszes felépítésű. Fején közepesen nagy tarajt és fehér füllebenyt visel. A szemírisze narancsos vöröstől vöröses barnáig különböző árnyalatokban fordul elő. Szárnyai szorosan a testéhez simul, néha azonban kicsit lelóghat. A hosszú farktollait peckesen kissé magasba tartja. A kakasnak hosszú, széles erősen ívelt sarló formájú farktollai vannak. Lábaik szürkéskék színűek.

Színek:

Feltűnő a kontraszt a fej, a nyak és a farok fekete színe és a fehér törzstollazat között. A kakas nyeregtollazatának végei feketék. Az összezárt szárnyak is tiszta fehérnek látszanak, bár a főevezők belső zászlói rejtett feketék. A tojónak a feje után enyhe fehér szegélyezettség mutatkozik a nyaktollazatban; ideális a tiszta fehér fej. Mindkét nemben szürke tűzött-feketés szürke az alsó tollazat.

 

Forrás: Merítve a szakirodalomból, és saját tapasztalatokkal kiegészítve.

Képek a 2015-évi tenyészállományról