Welsumi

Vissza a kezdő oldalra

 

 

A képeket szerzői jog védi, készítette: Karin Wolters, Csengele

 

Származás:

Holland

Súly kakas 3-3,5 kg
  tojó 2-2,5 kg

Gyűrűméret kakas 20 mm
  tojó 18 mm

A tenyésztojás minimális tömege minimum 65 g

A tojás színe sötétbarna

Rövid leírás:

A welsumi tekintélyes nagysága és kényelemszeretete ellenére temperamentumos, és energetikus. Esztétikailag lenyűgöző látványt ad. Tojásaik hatalmasak, a kétéves tojó sokszor 80-90 gr-os tojást rak. A szép sötétbarna tojást sokan szeretik. A kakasok hét, a tojók hat hónapos korukra érnek be.

Története:

Az Ijessl-tónál fekvő holland város neve Welsum, ahol 1911-óta vörös-barna polgári tyúkokat tenyésztettek. Ezeknek a tyúkoknak feltűnően nagy sötétbarna tojásaik voltak. Az Ős "welsumi" nak két tipusa volt, egy légiesebb itáliai szerű, és egy súlyosabb, robosztusabb tipus, ami a maihoz hasonlít. Új helyi fajta jött létre a hazájában. Németországban az első welsumi tyúkok 1925-ben érkeztek, és csalódást okoztak a változó formáikkal. A német tenyésztők végül elérték az egységes formát, a barna tojáshéjszín megtartásával együtt melyre nagyon gondosan ügyeltek.

Sajátosság:

Törzse kiterjedt és mély, elnyúlt henger formájú.  Hátvonala nyaktól kiindulva a dúsan tollas nyereg fölött halad lekerekítetten a farokba. Fontos a sima , lapos tollazattal megemelt hátvonal. A farok sarlótollának nem szabad túl hosszúnak lenni, mert akkor itáliainak hat. A farok tompa szögben hordott. A mell, és has rész mély és széles. A combok erősek, közepesen hosszúak, és előre domborodnak. A szárnyak jól zártak legyenek, és szorosan simuljanak a testhez. A tojók széles, kiterjedt formája különösen jól érvényesül. A fűrésztaraj vége kövesse a tarkót annélkül hogy ráfeküdne. A taraj ne legyen túlzottan nagy. Az állebenyek is rövidek. A füllebenyek is kicsik, és pirosak. A szem fénylő narancspiros.

Színek:

Rozsdafogolyszín, és narancsszín.

 

Forrás: Merítve a szakirodalomból, és saját tapasztalatokkal kiegészítve.

Vissza a kezdő oldalra